Stanice ŽST Ostrava-střed

Obtížný povrch - ano jeObtížný sklon - ano jeBezbariérový vstup hlavním vchodem - ano jeBezbariérový vstup bočním vchodem - ne, neníSchody - ano jeTočité schodiště - ano jeVýtah - ne, neníPlošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu - ne, neníLižiny nebo rampa - ne, neníÚzké dveře nebo průjezdy - ano jePřístupná toaleta - WC I. - ano jeČástečně přístupná toaleta - WC II. - ne, neníNepřístupná toaleta - běžné WC - ano jeVyhrazené parkovací místo - ano je
Kategorie: Doprava

Adresa

Frýdlanstká 499/5, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava

Vstup

V okolí vstupu do nádražní budovy se nenachází snížené obrubníky. Nájezd na pěší komunikaci podél nádražní budovy je možný přes vyvýšený přechod pro chodce (sklon nájezdu na přechod 20,80 %, délka nájezdu 42 cm). K hlavnímu (bariérovému) vstupu do nádražní budovy vedou 3 schody. Vstupní dvoukřídlé dveře se otevírají mechanicky směrem dovnitř (průchozí šířka 73 cm, obě křídla 146 cm, práh 2 cm). Za vstupními dveřmi se nachází hala, prodej jízdenek, železniční muzeum a přístup k nástupištím (vedlejší vstup do budovy). Vedlejší vstup do budovy se nachází na opačné straně budovy než je hlavní vstup - u nástupiště. Přístup k nástupišti (k vedlejšímu vchodu) je tvořen štěrkovým nájezdem (sklon 2 %, délka 350 cm, šířka 500 cm) přes obrubník výšky 5 cm (postupně je výškový rozdíl snížen štěrkem na 1 cm). Manipulační prostor před vedlejším vstupem je dostatečný, jeho povrch tvoří zámková dlažba bez nerovností. Vstupní dvoukřídlé, kyvné dveře jsou bez prahu (průjezdná šířka 60 cm, obě křídla 120 cm). Jedno z křídel je trvale otevřené, druhé křídlo je zajištěno západkou - dole do podlahy a nahoře do zárubně (nutná pomoc pro otevření).

Interiér

Celý prostor nádraží se nachází v přízemí. Uvnitř objektu se nachází odbavovací hala s keramickou dlažbou. Prodej jízdenek a úschovny zavazadel - přepážky (výška pultu 81 cm, podjezd 7 cm, výška podjezdu 76 cm). Vstup do Moravskoslezského železničního muzea - vstupní dvoukřídlé dveře jsou mechanicky otevíratelné směrem do haly (průjezdová šířka 80 cm, obě křídla 160 cm, bez prahu). Čekárna - nachází se v budově samostatně, vchod ze strany nástupiště, vybavena centrální lavicí (výška sedu 46 cm). Dveře do čekárny jsou dvoukřídlé, mechanicky otevíratelné směrem ven (průjezdová šířka 68 cm, obě křídla 136 cm, práh 2 cm). Manipulační prostor v interiéru je dostatečný (průjezdy 180 cm). Přístup k nástupištím - povrch nástupišt I, II, je tvořen ze zámkové dlažby bez nerovností. Nástupiště č. II je přístupné přes kolejiště a následný nájezd (sklon 4,23 %, délka 300 cm, šířka +200 cm).

Výtah

Celý prostor nádraží je umístěn v přízemí. Výtah se zde nenachází.

WC

V budově vlakového nádraží se nachází veřejné WC. Oddělení WC muži se nachází u nástupiště a je přístupné přes jednokřídlé dveře (průjezdná šířka 90 cm), mechanicky otevíratelné směrem ven. Ve vstupní předsíni (šířka 218 cm, hloubka 205 cm) se nachází umyvadla s automatickými bateriemi (výška 90 cm, podjezd nedostatečný). Naproti vstupu se nachází další jednokřídlé dveře (průjezdná šířka 90 cm), které vedou do místnosti se 2 kabinkami (šířka dveří 60 cm), 3 pisoáry a upravenou WC kabinou (šířka 178 cm, hloubka 168 cm). Dveře kabiny se otevírají směrem ven (průjezdná šířka 80 cm, nutný Euroklíč – u obsluhy nádraží), jsou osazeny vnitřním madlem (výška 82 cm) a označeny piktogramem vozíku. WC mísa (výška sedátka 46 cm) je osazena v pravém rohu kabiny. Přístup zprava je dostatečný (109 cm). WC mísa je opatřena sklopným (výška 74 cm, délka 85 cm) a pevným madlem (výška 79 cm, délka 85 cm, osová vzdálenost madel 70 cm). Sklopné madlo nelze zajistit v horní poloze a znesnadňuje tím přesun na WC. Splachování WC je umístěno za WC mísou na stěně (výška 108 cm). Umyvadlo (výška 83 cm) s dostatečným podjezdem (výška 67 cm) je opatřeno vodorovným madlem (výška 92 cm, délka 58 cm), pákovou baterií a sklopným zrcadlem s pákou (výška v horní poloze 140 cm). V kabině chybí odpadkový koš, toaletní papír, mýdlo. Věšák je umístěn ve výšce 183 cm.

Parkování

Vyhrazená parkovací stání (2x) se nachází na přilehlém parkovišti u budovy vlakového nádraží. Přístup ke vstupu vede přes asfaltovou komunikaci a následný vyvýšený přechod pro chodce (jinak obrubník výšky 10 cm). Další parkovací stání (2x) se nachází u obchodního centra vzdáleného cca 130 m (parkoviště u OC Bikers Crown, Frýdlantská 3375/7). Přístup ke vstupu vede přes asfaltovou komunikaci s popraskaným povrchem.

Poznámka

Při použití městské hromadné dopravy je možný přístup od OC Karoliny přes lávku, od OC Kaufland chodníkem (sklon podélný cca 6 %, příčný cca 3 %), přes který jsou napříč osazeny odvodňovací žlaby (šířka 10 cm, bez krytů). Dále navazuje komunikace pro automobily s vyvýšeným přechodem pro chodce (viz vstup). Důležité: Nádraží Ostrava Střed není vybaveno zdvihací plošinou do vagónů - nelze přepravit vozíčkáře. Pro přepravu je potřeba využít nádraží Ostrava Svinov nebo Hlavní nádraží.

Datum aktualizace

08/2018

Fotografie