Duhový dům Ostrava

Obtížný povrch - ne, neníObtížný sklon - ne, neníBezbariérový vstup hlavním vchodem - ano jeBezbariérový vstup bočním vchodem - ano jeSchody - ne, neníTočité schodiště - ne, neníVýtah - ne, neníPlošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu - ne, neníLižiny nebo rampa - ne, neníÚzké dveře nebo průjezdy - ne, neníPřístupná toaleta - WC I. - ano jeČástečně přístupná toaleta - WC II. - ne, neníNepřístupná toaleta - běžné WC - ano jeVyhrazené parkovací místo - ano je
Kategorie: Sociální služby

Adresa

Klostermannova 1586/25, 709 00 Ostrava-Hulváky

Vstup

Hlavní vstup z ulice Duhová (přední strana budovy) a z ulice Mařátkova (zadní strana budovy) se nachází v úrovni přilehlého terénu. Vstupní, jednokřídlé automatické dveře (průjezdná šířka 118 cm) jsou bez prahu. Za oběma hlavními dveřmi se nacházejí totožné zádveří (šířka 260 cm, hloubka 213 cm), ze kterých vedou jednokřídlé automatické dveře (průjezdná šířka 118 cm) bez prahu do prostorné vstupní haly (se strážní službou). Vedlejší vstupy do jednotlivých apartmánů z ulice Mařátkova se také nachází v úrovni přilehlého terénu. Vstupní, jednokřídlé mechanické dveře (průjezdná šířka 98 cm) jsou bez prahu.

Interiér

V hale se nachází recepce. Z haly vedou dvoje dveře s dostatečnou průjezdnou šířkou do prostorů stacionáře a jedny dveře s dostatečnou průjezdnou šířkou do chodby k apartmánům. Manipulační prostor v interiéru je dostatečný. Průchody v prostoru jsou širší než 80 cm. Dveře na chodbách jsou dostatečně široké (100 - 110 cm) a nemají prahy. Dveře do místností jsou široké 80 cm.Jednotlivé apartmány (sektor B - C, C - D) jsou propojené chodbami zahrnující také dvě rampy (délka cca 700 cm, sklon 4,3% až 5,5%). V každém apartmánu je 6 pokojů pro domov pro osoby se zdravotním postižením a 1 pokoj pro odlehčovací službu.

Výtah

Objekt je tvořen pouze jedním nadzemním podlažím a nenachází se zde tedy žádný výtah ani schodiště.

WC

Denní stacionář: První upravené WC s asistencí se nachází samostatně v oddělení WC žen (kabina šířka 284 cm, hloubka 234 cm). Dveře samotné WC kabiny (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem (výška 86 cm). WC mísa (výška sedátka 37 cm) je osazena na protější stěně od dveří. Přístup k míse je z obou stran. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (zprava šířka 83 cm, zleva šířka 75 cm). WC mísa je opatřena dvěma sklopnými madly (výška cca 80 cm, délka 80 cm, osová vzdálenost 60 cm). Madla jsou silně vyviklaná. Splachování WC je umístěno vzadu (výška 110 cm). Podjezd umyvadla (výška 67 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se nachází signalizační tlačítko u WC (výška signalizace 108 cm, směrem dolů provázek do výšky cca 35 cm nad zemí) a u dveří (výška signalizace 108 cm bez provázku).

Druhé upravené WC s asistencí se nachází samostatně v oddělení WC muži (kabina šířka 205 cm, hloubka 204 cm). Dveře samotné WC kabiny (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem (výška 84 cm). WC mísa (výška sedátka 49 cm) je osazena na protější stěně od dveří. Přístup k míse je z obou stran. Vlevo od WC se nachází na boční stěně pisoár. Vpravo od WC je umístěno mobilní lehátko. Prostor pro vozík vedle WC mísy je v případě odstranění lehátka dostatečný (zprava šířka 50 cm k mobilnímu lehátku, zleva šířka 93 cm k pisoáru). WC mísa je opatřena dvěma sklopnými madly (výška cca 80 cm, délka 80 cm, osová vzdálenost 60 cm). Levé madlo je silně vyviklané. Splachování WC je umístěno vzadu (výška 112 cm). Podjezd umyvadla (výška 80 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se nachází signalizační tlačítko u WC (výška signalizace 120 cm, směrem dolů provázek do výšky cca 33 cm nad zemí) a u dveří (výška signalizace 120 cm bez provázku).

Třetí upravené WC se nachází samostatně v oddělení WC žen (kabina šířka 255 cm, hloubka 196 cm). Dveře samotné WC kabiny (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem (výška 85 cm). WC mísa (výška sedátka 48 cm) je osazena na protější stěně od dveří. Přístup zprava je dostatečný (167 cm k pevně osazenému odpadkovému koši). WC mísa je opatřena pevným a sklopným madlem (výška cca 80 cm, délka 60 a 80 cm, osová vzdálenost 76 cm). Splachování WC je umístěno vzadu (výška 83 cm). Podjezd umyvadla (výška 78 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se nachází signalizační tlačítko u WC (výška signalizace 118 cm, směrem dolů provázek do výšky cca 38 cm nad zemí) a u dveří (výška signalizace 118 cm bez provázku).

Čtvrté upravené WC se nachází samostatně v oddělení WC muži (kabina šířka 254 cm, hloubka 197 cm). Dveře samotné WC kabiny (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem (výška 85 cm). WC mísa (výška sedátka 49 cm) je osazena na protější stěně od dveří. Přístup zleva je dostatečný (126 cm od pisoáru). WC mísa je opatřena pevným a sklopným madlem (výška cca 80 cm, délka 60 a 80 cm, osová vzdálenost 67 cm). Splachování WC je umístěno vzadu (výška 82 cm). Podjezd umyvadla (výška 80 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se nachází signalizační tlačítko u WC (výška signalizace 119 cm, směrem dolů provázek do výšky cca 40 cm nad zemí) a u dveří (výška signalizace 119 cm bez provázku).

Další upravené WC společně se sprchou se nachází v oddělení mokré rehabilitace (kabina šířka 238 cm, hloubka 204 cm). Dveře samotné WC kabiny (průjezdová šířka 80 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem (výška 73 cm). WC mísa (výška sedátka 37 cm) je osazena na protější stěně od dveří. Přístup zleva je dostatečný (170 cm se sprchovacím prostorem). WC mísa je opatřena pevným a sklopným madlem (výška cca 80 cm, délka 60 a 80 cm, osová vzdálenost 73 cm). Sklopné madlo je vyviklané. Splachování WC je umístěno vzadu (výška 72 cm). Podjezd umyvadla (výška 68 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky.

Apartmány - pokoje: Upravené WC společně se sprchou se nachází samostatně v jednotlivých pokojích (kabina šířka 215 cm, hloubka 254 cm). Dveře samotné WC kabiny (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem (výška 90 cm). WC mísa (výška sedátka 47,5 cm) je osazena na boční stěně od dveří. Přístup zprava je dostatečný (192 cm se sprchovacím prostorem). WC mísa je opatřena pevným a sklopným madlem (výška cca 80 cm, délka 60 a 80 cm, osová vzdálenost 76 cm). Splachování WC je umístěno vzadu (výška 82 cm). Podjezd umyvadla (výška 79 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky.

Společná koupelna: Upravené WC společně s vanou / sprchou se nachází v jednotlivých apartmánech (sektor B-D, místnost šířka 423 cm, hloubka 295 cm). Dveře samotné místnosti (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem dovnitř a jsou opatřeny vnitřním madlem (výška 90 cm). WC mísa (výška sedátka 48 cm) je osazena na protější stěně od dveří. Přístup z obou stran je dostatečný (zprava šířka 115 cm ke skříňce, zleva šířka 296 cm při odstranění mobilního sprchovacího vozíku). WC mísa je opatřena dvěma sklopnými madly (výška cca 80 cm, délka 60 cm a 80 cm, osová vzdálenost 58 cm). Splachování WC je umístěno vzadu (výška 83 cm). Podjezd umyvadla (výška 78 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se nachází vana, sprchovací vozík, skříňky, stůl se židlí, chodítko a krabice s ručníky.

Sprcha / vana

Denní stacionář: Sprcha pro klienty se nachází mezi upravenou kabinou WC ženy a WC muži (místnost šířka 245 cm, hloubka 254 cm). Dveře samotné místnosti (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem. Sprchovací místo (výška sklopného sedátka 48 cm, šířka 38 cm, hloubka 32 cm) je umístěno vpravo na protější stěně od dveří. Páková baterie je umístěna z boku (43 cm od rohu, výška 104 cm). Přístup z levé strany je při odstranění mobilního lehátka dostatečný (šířka 168 cm). Sprcha je opatřena vodorovným / svislým madlem (výška od 83 cm, délka 70 cm). Podjezd umyvadla (výška 88 cm) je dostatečný, ale brání zde umístěné krabice. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se naproti dveřím nachází mobilní lehátko (v x š x h = 60 cm x 170cm x 70 cm). Další sprcha s upraveným WC se nachází v oddělení mokré rehabilitace (místnost šířka 238 cm, hloubka 204 cm). Dveře samotné místnosti (průjezdová šířka 80 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem. Sprchovací místo (výška sklopného sedátka 47 cm, šířka 37 cm, hloubka 32 cm) je umístěno vlevo na protější stěně od dveří. Páková baterie je umístěna z boku (47 cm od rohu, výška 98,5 cm). Přístup z pravé strany je při odstranění mobilní skříňky dostatečný. Sprcha je opatřena vodorovným / svislým madlem (výška od 83 cm, délka 70 cm). Podjezd umyvadla (výška 68 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se vpravo na protější stěně dveří nachází WC.

Apartmány-pokoje: Sprcha s upraveným WC se nachází v jednotlivých pokojích pro klienty (místnost šířka 215 cm, hloubka 254 cm). Dveře samotné místnosti (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem z kabiny a jsou opatřeny vnitřním madlem. Sprchovací místo (bez sedátka) je umístěno na levé boční stěně od dveří. Páková baterie je umístěna z boku (42 cm od rohu, výška 110 cm). Přístup z levé strany je dostatečný. Sprcha je opatřena vodorovným / svislým madlem (výška od 83 cm, délka 70 cm). Podjezd umyvadla (výška 79 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se vlevo na boční stěně dveří nachází WC.

Společná koupelna: Vana / sprcha s upraveným WC se nachází v jednotlivých apartmánech (sektor B - D, místnost šířka 423 cm, hloubka 295 cm). Dveře samotné místnosti (průjezdová šířka 90 cm) jsou mechanicky otevíratelné směrem dovnitř a jsou opatřeny vnitřním madlem. Vana se nachází vlevo na boční stěně dveří (výška 42 cm, páková baterie na podélné straně). Sprchovací místo (s mobilním sprchovacím vozíkem) je umístěno mezi vanou a WC (odtok v podlaze, prodloužená sprcha od vany). Vana je opatřena vodorovným / svislým madlem (výška 10 cm nad vanou, délka 90+150 cm). Podjezd umyvadla (výška 78 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem bez páky. V místnosti se naproti dveřím nachází WC s dostatečným přístupem z obou stran.

Parkování

Na dvou parkovištích u Duhového domu se nachází celkem 11 vyhrazených parkovacích stání. Jedno stání u chodníku se sníženým obrubníkem přímo navazuje na přední hlavní vchod. Dalších 10 stání se nachází ze zadní strany budovy a navazují na hlavní zadní vchod a ostatní vedlejší vchody do jednotlivých apartmánů.

Poznámka

Duhový dům poskytuje tyto služby: denní stacionář, domov pro osoby se zdravotním postižením, odlehčovací služby a sociálně terapeutické dílny. Součástí stacionáře je rehabilitace (mokrá i suchá), pracovny (arte, nácviková, keramická a košíkářská), PC koutek, tělocvična nejen pro sportovní aktivity, multifunkční společenský prostor (relaxace, četba, audio, video). U vstupů schází akustický majáček pro zrakově postižené. Vybavení koupelen (WC se sprchovým koutem) se může v jednotlivých pokojit lišit, například sklopnou sedačkou. V každém pokoji se nachází kuchyňská linka s dostatečným podjezdem vybavená dřezem s pákovou baterií, varnou deskou, závěsným systémem, mobilní i pevnou kuchyňskou skříňkou, dále elektrickou polohovací postelí, zásuvnými skříněmi a psacím koutem.

Datum aktualizace

01/2017

Fotografie